Ai että kaivelee taas. Aamun avasi nimittäin rakas Turun Sanomat pienellä jutulla koirien kiinni pitämisestä. Olivat intoutuneet kirjoittamaan juttua, kun Turun Seudun Riistanhoitoyhdistys oli mobilisoinut Luonnonsuojelutarkastajan ja Metsästyksenvartijat liikenteeseen vahtimaan irti pidettyjä koiria. Olemme siis suuria rikkureita kun juoksutamme koiriamme vapaana, emmekä pidä niitä kytkettyinä koko aikaa oman tontin ulkopuolella. Meidän koiramme saa jopa ampua, jos sattuu olemaan riistaa suussa. Pitäkää tämä mielessänne kun metsälenkillä koiranne seuraavan kerran saa myyrän saaliikseen – sen koiran saa siltä istumalta ampua siihen paikkaan, eikä meillä ole mitään oikeutta edes suuttua asiasta!

No joo? Otetaan ensin ote metsästyslaista:

Metsästyslaki (615/1993) 51 §, 53 §

"Maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä."

"Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella."

 

... eli siis... 1.3 – 19.8 koira on pidettävä kytketttynä, tai siten että se on välittömästi kytkettävissä. Voidaan toki kiistellä siitä, onko terrieri koskaan välittömästi kytkettävissä, mutta kyllä tuosta nyt vähän joustoa löytyy. Ennemminkin kiinnittäisin huomiota tuohon toiseen kohtaan. Koiraa EI siis saa pitää milloinkaan toisen mailla auki ilman lupaa maanomistajalta – tämä pätee ympäri vuoden. Kelläs on maanomistajan lupa koiralenkillä?

Mitä minä tässä sitten poraan? Ensinnäkin – tuo toinen lauseke tuosta luvan hankkimisesta – sitä kannatan, ja myönnän ikävä kyllä rikkoneeni lakia tuon suhteen. Pitäisi mitä ilmeisemmin ottaa yhteyttä lenkkipaikkojen omistajiin ja pyytää lupa. Mutta sitten tuo jeesuksen rauhoitusaika? Maaliskuun 1. pvä – elokuun 19. pvä? Kun lintujen ja nisäkkäiden pesintä häiriintyy, jos koira juoksee niitten nurkilla vapaana? Voi auta mua äiti taas!!! Pari faktaa....

Suomessa on koiria noin 600000, joista metsälenkille vapaana juoksemaan pääsis ehkä mitä, 100000? Loput on sohvaperunoita tai narunjatkoja pihalla.. terveisiä vaan Kassulle..

Mitäs muita pesintää häiritseviä siellä metsässä liikkuu? Näätä, kettu, supikoira, hilleri, kärppä, minkki, mäyrä.... Montako? Luoja yksin tietää.. saalismääristä löysin seuraavat tiedot noin äkkiseltään... kannat lienee paljon suuremmat, jollei noita aiota tappaa sukupuuttoon:

Saalisturkiseläinten määrä kaudella 1993/1994:


eläin/määrä
orava/2 700
kettu/56 000
supikoira/99 000
kärppä/6 000
minkki/69 000
hilleri/1 000
näätä/19 000
mäyrä/11 500

Suomessa on kissoja – ääh -  satojatuhansia? Moniko liikkuu ulkona vapaana pyydystämässä hiiriä – lintujahan ne ei syö?

Mitäpä noista edellämainituista sitten sanois? Ei oikeastaan mitään –mutta muutama kysymys nousee mieleen, vastauksia en jaksa naputella. Siis - Mistä tuo laki koiran kiinni pitämiseen juuri tuona aikana on tullut? Olisko mitenkään väärä ajatuskuvio, että taustalla on pientä lobbaamista metsästäjiltä ja maanomistajilta? Ettei vaan cityloikkarit pääse häiritsemään saalislintujen pesintää, ja että on edes jotain kättä pidempää millä sivellä niitä moukkia ympäri korvia jos ne tulee MEIDÄN MAILLE ulkoiluttamaan rakkiaan!?!? Onko sattumaa että koiran saa pitää irti metsästyskaudella? Mikä tekee koirasta vaarallisemman kuin kissa? Tietääkseni yksikään koira ei vielä tähän päivään mennessä ole itse kiivennyt puuhun linnun pesälle – ja toisaalta koira on yleensä ruokittu niillä nappuloilla jossain vaiheessa aamua ennen sitä metsälenkkiä... sen ei edes oleteta hankkivan ruokaansa metsästä.

Miten tuollainen laki sitten on mennyt läpi? Yksinkertaisesti ehkä siksi, että vastustus on ollut liian vaimeaa ja organisoimatonta, eikä siinä ole ollut kenenkään rahat viivalla. Vai meinaatteko että kuhan kudun ajaksi saataisiin merialueelle verkotuskielto, joka koskisi myös ammattikalastajia? Häh? Toisaalta & kääntäen - jos maanomistajille olisi business päästää cityloikkarit koirineen metsään juoksemaan kesällä - siis siitä olis taala tai toinenkin kiinni - niin mitä veikkaatte? Alkaisko mieli muuttumaan sen suhteen että tiplut tarvii pesimisrauhaa ja lain suojaa niin prkeleesti? Eihän tässä nyt oikeasti ole kysymys luonnon suojelemisesta, vaan omien maitten rauhan turvaamisesta. Ja kääntäen – pistäkää merialueille kalastuskielto kuhan/ahvenen kutuajaksi, jotta saadaan kannat kasvuun, niin minä lupaan vastaavasti pitää koirani kiinni metsässä ja suojella pesiviä lintuja.

Pitäiskö Turpan ostaa mettää Aurasta pari hehtaaria, ja aidataan se? Ja myydään sinne koiraihmisille päiväpasseja a 50€, jotta pääsevät MAANOMISTAJAN LUVALLA & AIDATULLA ALUEELLA tipluja häiritsemättä ulkoiluttamaan puudeleitaan?

 

Ja toisaalta – voitais me ne koirat pitää kiinnikin niillä alueilla missä liikkuu muitakin. Ärsyttää vain, kun vapaana pitämiseen yleisellä paikalla puututaan vetoamalla metsästyslakiin! Montako lintua ajattelitte ampua Katariinanlaaksosta?

-Fisherman & Friends-